neljapäev, 20. november 2014

Lapsehoidja ja ema teadmised

Üks minu tuttav, kes otsis lapsehoidjat, ütles, et ta ei võtaks vanemat inimest, sest see hakkaks õpetama, kuidas on õige ja parem. Kuigi lapse enda vanaema elab väga kaugel ning minu meelest oleks see just armas olnud, kui laps oleks saanud nii-öelda kasuvanaema endale. Ei, võeti hoidjaks hoopis üks noor neiu, kelle kohta mul ei ole ka halba midagi öelda, aga jäin ikkagi selle peale mõtlema.

Olen töötanud lapsehoidjana 7 aastat, neist umbes 4 aastat täiskohaga ehk sisuliselt veetnud lapsega rohkem aega kui tema vanemad. Minu sõbranna, kes on praegu 11-kuuse lapse ema, ütles mulle ükskord millegi peale, et ta ei oska ega tea, aga mina teadsin ning ühel korral kaubanduskeskusesse sattudes sõitsime ekskavaatoriga alla, noh selline trepiastmetega ning ta ei osanud lapsevankrit kuidagi sinna peale panna ja alla sõita, mille peale ma siis teda õpetasin. Nii tabasimegi end mõttelt, et hoolimata sellest, et tema on ema ja mina kõigest hoidja, on minul kogemusi nii palju rohkem, et ma saangi teda õpetada.

Emaks ei saada üleöö ning kõik teadmised ei tule ka nädala ega kuuga, kõike õpitakse lapse kõrvalt. Iga laps on erinev ning ma ise kasutan iga lapsega erinevat kasvatamise taktikat, just nii, nagu laps laseb mul kasutada. Hoolimata sellest, et ma ei ole vana, tunnen ma siiski üsna tihti, et tean lapse kasvatamisest rohkem, kui mõni lapsevanem, aga ma otseselt ei ole oma arvamust kunagi kellelegi peale surunud, pigem arutanud. Seda enam mulle meeldib, kui minu praeguse hoiulapse vanemad minult üsna tihti küsivad, mida ma paremaks pean või mis mina mingist olukorrast arvan. On nende arvamus ja minu arvamus ning nende otsus, kuidas käituda. 

Teisalt on mul tutvusringkonnas aga üks neiu, kes on minust mõne aasta vanem ja on väikese lapse ema ja vot temal on arvamus, et mitte ükski lapsehoidja ei saa mitte kunagi olla sama tark kui ema. Sest lõppude lõpuks ei ole ta ju ema. Kas siis tõesti see, kui naine sünnitab, teeb ta automaatselt paremaks vanemaks kui see, kes sünnitanud ei ole? Sama loogika järgi siis ju lapsendavad lapsevanemad tuleks kohe puuriidal põletada. 

Samuti räägitakse väga tihti ematundest, armastusest, mis tekib oma lapse vastu, kui ta kõhus on. Mulle on päris mitu korda öeldud, et ma ei saa oma hoiulast armastada samamoodi nagu ema. Palun vabandust, aga kuidas ma ei saa? Ma veedan temaga nädalas 50-55 tundi koos, olen temaga koos olnud juba beebist saadik, ma tean ta esimesi sõnu, samme, nalju, tegemisi, harjumisi, lemmiktoite, kohti, kuhu temaga minna ning absoluutselt iga nädalavahetus ootan ma õhinaga esmaspäeva hommikut, mil saame jälle koos olla. Olgugi, et ma ei ole teda sünnitanud, ta on nagu minu oma laps. 

Ja samal teemal jätkades, ma leian, et minu hoiulaps saabki väga palju armastust minult, sest me käime mängutubades, teiste lastega mängimas, söömas, poes, autoga sõitmas, külas, kohvikus, teeme iga päev midagi põnevat ( ja oleme seda teinud juba üle aasta, iga jumala päev ), samas kui mõne lapse ema istub päev otsa kodus, vahib arvutiekraani, laps mängib omaette ning "vaheldust" otsitakse kord kuus. Ei ole mõtet hakata siinkohal rääkima rahalistest ressursidest, sest põnevaid tegevusi on võimalik teha ka rahata ja kodus. Lihtsalt viimasel ajal olen ma hakanud suhtuma väga negatiivselt neisse, kes räägivad, et hoidjad on lastevanemate laiskus ning lapsevanemad ikkagi ainsad, kes oma last armastavad. 

No ei ole need asjad päris must-valged. 

Mida teie arvate? Kas lapsehoidja palkamine on vanema laiskus ehk ise ei viitsi, las keegi teine tegeleb või pigem positiivne, et lapsega tegeletakse intensiivselt?

3 kommentaari:

 1. Minu 2-aastasel neiul on 19-aastane hoidja ja ma ei saaks olla rohkem rahul. Mu mees oli alguses väga kahtleval seisukohal, et ei tea, kas jõuab ikka esmaspäeviti tööle ja kas suudab ikka E-R pidutsemisest hoiduda, et igal hommikul kell 8.30 kohal olla, aga paar kuud muretsemist ja enam ei muretse üldse. Sarnaselt sinu kirjutatule, ta on väga aktiivne, nad käivad lapsega 3-4x nädalas mängutubades, ringides (nt musamaris laulmas ja akrobaatikas), kohtuvad hoidja sõbrannade ja nende lastega. Mis mul saaks selle vastu olla? Näen, et laps on õnnelik ja saavad hoidjaga väga hästi hakkama. Võib-olla olen liialt stereotüüpne, aga ma ei usu, et mingi 60-aastane tädike viitsiks temaga niimoodi läbi linna traalida.

  VastaKustuta
  Vastused
  1. Minu üks pere valis ka minu ja ühe vanema naise vahel, ainult, et mina olin siis alles 16. Lõpuks valiti ikkagi mind, sest meespool kartis, et see vanem hakkab dikteerima, kuidas mis ja kus.
   Samas, mina ise, olles 16selt alustanud, ei ole kunagi eelmisel õhtul niimoodi pidu pannud, et ma ei jõuaks hommikul tööle, töö on minu jaoks kohustus, mida võtan tõsiselt, olgugi, et mu sõbrad ütlevad, et mul on mängutöö :D

   Kustuta
 2. Jaa Gerli, ma olen sinuga nõus!

  Eelkõige kohe selle koha pealt, et sa saad last armastada sama palju, nagu enda last. Kui sa veedad lapsega koos nii palju aega, eriti väga väikesest peale, siis te kasvategi kokku. Ja isegi aastate möödudes on side lapsega suur ja armastus ei vähene.

  Ja selle koha pealt ka, et kogemustega lastetu lapsehoidja teab rohkem ja saab nõu anda sellele, kes on küll lapse ema, kuid kellel ei ole eelnevaid kogemusi.

  Lapsehoidja ei tähenda kindlasti seda, et vanem ise laisk on (Oleneb muidugi olukorrast). Ütleme ausalt, ka vanematel on vaja veidi oma aega ning lapsele kulub ära vaheldus ja teiste inimestega koos olemine. Juba selle pärast, et temast emme seelikusabas istujat ei saaks, kes võõrast inimest nähes kriiskama kukuks. Küll aga lapsehoidja valikul eelistan ka mina nooremat lapsehoidjat vanemale. Mitte õpetamise pärast, vaid pigem kardan suhtumist lapsesse. Inimene võib olla hirmus tore aga vanasti tõepoolest kasvatati lapsi teisiti ja kui ma mõtlen sellele, kuidas ma oma emaga lapse toitumise pärast juba kaklenud olen, siis mida võib veel võõras teha. Noore hoidjaga üldiselt on asi selge, räägid kuidas harjumused on ja niimodi käitutaksegi. Õnneks on Matul väga toredad hoidjad ja oleme mõlemad rahul. Saab Matu vaheldust ja teistega mängida ja saan ka mina vahel omi asju ajada rahulikult.

  VastaKustuta