neljapäev, 8. mai 2014

Ask.fm - süütu või süüdi?

Vahepeal muutus portaal ask.fm siin väga populaarseks, uusi kasutajaid tuli nagu seeni pärast vihma. Mul oli küll konto ammu olemas, aga polnud seda eriti reklaaminud ja nüüd kui reklaamima hakkasin, sain ka palju küsimusi. Minu jaoks tundus üsna süütu, keegi küsib, mina vastan, teised loevad. Maailmast on aga juba teada lausa kaks juhtumit, kus selle sama portaali pärast on inimesed enesetapu teinud. Kiusamise pärast siis. Tundub üsna loogiline, kuivõrd seal on kõik küsimused anonüümsed, inimesed selletõttu üsna julged ja julmad ning võib tõesti olla, et mõne nõrgema närvikavaga inimene ei pea vastu sellele.

Olgem ausad, tegelikult võib niimoodi juhtuda suhteliselt kõikide netilehtedega. Facebookis pole küll anonüümsus tagatud, kuid kes tahab, suudab seal ka sellega hakkama saada ning no näiteks blogid - vihkajaid on igal blogijal. Näiteks hoian ma silma peal Malluka ja Merje blogidel, no seal on iga sissekande all mingi sõim ja möll. Aga miks nemad ennast tapma ei jookse? No vast ikka sellepärast, et neil on tugev nahk selga kasvatatud ja kui Sa ikka arvad, et oleks väga äge ronida internetti oma eraeluga ässama, siis tuleks ka olla valmis kriitikaks. Ka kõige roosamannamat inimest ei saa kõik armastada, ikka on keegi, kellele Sa ei meeldi. 

Lugesin mingit intervjuud, kus ask'i tegijatel küsiti, mida nad arvavad surmajuhtumitest ja kas nad panevad oma lehe nüüd kinni. Ütlesid, et ega ei pane küll. Ja miks peakski? See on nende äriidee, nemad saavad sellega rikkaks ning ma arvan, et ei ole ju nende süü, et keegi teine enda eluga hakkama ei saa. Ma kujutan ette, kuidas nüüd kõik mõtlevad, miuke jobu ma olen, et nii ütlen, aga ausalt, mul on kahju, et need kaks noort elu elamata jäid, aga samas on lollus mingi anonüümse inimese pärast midagi sellist teha. Öelge, mis tahate, see on lollus.

Pigem tekib mul küsimus, miks me tahame oma eraelu niimoodi lahata. Üks asi on omada avalikku blogi ja kirjutada sinna mida iganes sülg suhu toob, aga teine asi lasta inimestel anonüümselt küsida isiklikke küsimusi. Eks muidugi on võimalus nendele kõige isiklikematele mitte vastata, aga siis kaob jällegi mõte selle "konto" omamisel ära. Julged teha, julge vastata ka. 

Seega, pärast paari kuud seal pesitsemist, otsustasingi mina oma konto kinni panna. Oli selge, et seal käis üks hunnik inimesi, kes harrastas ühtede ja samade asjade küsimust ja teine seltskond, kes olemasolevatest küsimustest-vastustest uusi küsimusi genereerisid. Ma ei tea, oli tore, oli vahva lugeda, mida sõbrad kirjutasid, aga ise eelistan sellest kõrvale jääda. Milleks, küsin ma? 

Kas sinul on ask.fm? Kui jah, siis miks ja kas arvad, et see on hea või halb lehekülg?

2 kommentaari:

  1. Ei ole Aski, sest ma arvan, et ma olen liiga igav inimene ja keegi taha teada minu kohta midagi! :D
    Aga minu teada oli neid enesetappe kümne ringis. Lugesin kuskilt nende noorte kohta ja seal olid lausa nende aski viimased küsimused ja vastused välja toodud. Ma arvan, et sellisel kujul näiteks nagu on Merje ask, on see parajalt meelelahutuslik lehekülg. Vahest on lahe lugeda lolle küsimusi ja humoorikaid vastuseid. Aga nt üks tuttav mul on endale Aski teinud ja jagab seda FBs koguaeg. Ja kui keegi on talt midagi küsinud, siis enamus vastuseid on "mis sinu asi on" või "vb, ei tea, eks paistab..." No väga suur point seda lehte üldse pidada eksole :D Tundub nagu, et mõni ootaks anonüümselt mingeid armuavaldusi ja muid kiidusõnu. Aga kui keegi küsib midagi sellist, mida näost näkku vb küsida ei julge, siis on kohe okkad püsti.
    Ühesõnaga tegelikult arvan, et see leht võiks olemata olla :D

    VastaKustuta
  2. Ma olen täitsa nõus selle koha pealt, et milleks vastata, et pole Sinu asi või muud anonüümset paska. Et kui oled nii kõva, et kasutaja teed, siis vasta ka ausalt.

    VastaKustuta